4760

Zoeken

BOL niveau 3

Begeleider specifieke doelgroepen

Niveau 3 | bol | Opleidingsduur 3 jaar | Nieuwveld

HET BEROEP

Als begeleider specifieke doelgroepen werk je bij instellingen die cliënten begeleiden op het gebied van wonen, dagbesteding en/of vrije tijd. De doelgroep bestaat onder meer uit:
– cliënten van allerlei leeftijden met een verstandelijke, lichamelijke of zintuiglijke beperking;
– cliënten van alle leeftijden met een of meerdere (chronische) ziekten en/of problemen, zoals een ouderdomsziekte, een psychiatrische stoornis, gedragsproblemen, een verslaving, dak- of thuisloos zijn.
Je richt je afhankelijk van de cliënt of situatie op herstel, behoud of ontwikkeling van de zelfredzaamheid en zelfstandig functioneren. Je bent creatief en treedt handelend op in veranderende situaties. Als begeleider specifieke doelgroepen werk je meestal onder verantwoordelijkheid van een andere medewerker uit het team.

DE OPLEIDING

mbo17_topopleiding_highres_klein

In leerjaar 1 word je breed opgeleid en krijg je vakken die gericht zijn op zorg en op welzijn. Dit geeft je de mogelijkheid om je te oriënteren op het werkveld en de inhoud van het beroep. Aan het einde van leerjaar 1 maak je een definitieve keuze voor deze opleiding of stap je over naar Verzorgende-ig of een van de combi-opleidingen.

WELKE VAKKEN KRIJG JE?
Anatomie
Communicatie
Doelgroepen
Drama
Loopbaan en burgerschap
Muziek
Nederlands
Ontwikkelingspsychologie
Persoonlijke verzorging
Rekenen
Tehatex (Tekenen, Handvaardigheid, Textiele werkvormen)

KEUZEDELEN
Naast de vaste vakken volg je ook keuzedelen. Met keuzedelen kun je zelf een deel van je opleiding bepalen en verbreed of verdiep je jouw kennis en vaardigheden. Je kunt kiezen uit Gezonde leefstijl, Verzorgende, Verpleegtechnische handelingen en Expressief talent. Je kunt ook kiezen voor een algemeen keuzedeel als Duits, Engels of Internationaal II: werken in het buitenland.

BEROEPSPRAKTIJKVORMING
In elk leerjaar heb je beroepspraktijkvorming (bpv). De opleiding is opgebouwd uit lesblokken en blokstages. Je bent dus steeds tien weken op school of op de bpv-plek met een wekelijkse terugkomdag op school. Het uitgangspunt binnen de opleiding is dat je op zoveel mogelijk verschillende plekken praktijkervaring opdoet. Zo word je breed opgeleid en zie je veel van het werkveld. Wisselende diensten en werken in het weekend hoort bij dit beroep dus ook bij de stages.

Om te starten met de bpv heb je een verklaring omtrent het gedrag (vog) nodig. Op school krijg je informatie over de aanvraag van de vog.

IS DEZE OPLEIDING IETS VOOR JOU?
Je kunt je inleven in andere mensen
Je toont aandacht en begrip
Je bent geduldig en kunt goed luisteren
Je kunt samenwerken
Je bent flexibel
Je staat open voor feedback
Je kunt plannen en organiseren

WELKE VOOROPLEIDING HEB JE NODIG?
Je wordt toegelaten als je een afgeronde mavo/vmbo kaderberoepsgerichte leerweg hebt; of een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo/vwo; of een gelijkwaardig diploma. Na aanmelding voor de opleiding word je uitgenodigd voor een intake.

WAT KUN JE NA DE OPLEIDING DOEN?
Na deze opleiding kun je gaan werken als begeleider specifieke doelgroepen of doorstromen naar een mbo-opleiding op niveau 4.

KOSTEN
Klik hier

MEELOPEN BIJ DEZE OPLEIDING?
Je kunt bij ons meelopen bij deze opleiding. Tijdens zo’n meeloopdag krijg je een goed beeld van de opleiding, de lessen, de manier van werken, de docenten en de sfeer op school.
Meld je aan voor meelopen

DIRECT AANMELDEN VOOR DEZE OPLEIDING
Meld je aan voor deze opleiding