485

Zoeken

Engineering & mechatronica

Eerste monteur mechatronica

Niveau 3 | bol/bbl | Opleidingsduur 1 - 3 jaar | Keizerin Marialaan

HET BEROEP
Als eerste monteur mechatronica kun je werken bij bedrijven in de machine-industrie en apparatenbouw. Als eerste monteur ben je meestal werkzaam in de werkplaats. Je ontvangt werkopdrachten van je leidinggevende. Op basis van werktekeningen, instructies en schema’s werk je deze opdrachten uit. Ook ondersteun je de Technicus mechatronica systemen bij het bouwen van complexe machines en liften (of elementen daarvan) op een frame of raamwerk. Het meten, controleren en testen wordt binnen het bedrijf gedaan. Ook het tussentijds testen van verrichte werkzaamheden is één van jouw taken.

DE OPLEIDING
Tijdens de opleiding leer je diverse soorten complexe machines samen te stellen. Je bent bezig met de assemblage, samenbouw en eindmontage van componenten en onderdelen. Ook leer je alles over het testen, monteren, installeren en onderhouden van machines. Daarnaast is er ook aandacht voor samenwerken, planning en voorbereiding, gegevens registreren, communiceren en klantgericht handelen en rapporteren. Tijdens de opleiding bouw je jouw eigen portfolio op. Je haalt je diploma als je hebt laten zien dat je in het werkveld kunt functioneren als beginnend beroepsbeoefenaar.

WELKE VAKKEN KRIJG JE?
Montage en onderhoud
Elektrotechniek
Industriële automatisering
Hydrauliek
Pneumatiek
Besturingstechniek
Meet- en regeltechniek
Planning en organisatie
Nederlands
Engels
Rekenen
Loopbaan en burgerschap

KEUZEDELEN
Naast de vaste vakken volg je ook keuzedelen. Dat zijn flexibele onderdelen binnen je opleiding, bijvoorbeeld Inspelen op innovaties. Met keuzedelen kun je zelf een deel van je opleiding bepalen en verbreed of verdiep je jouw kennis en vaardigheden.

BEROEPSPRAKTIJKVORMING
bol

Beroepspraktijkvorming (bpv) is erg belangrijk. Dan kun je de theorie in praktijk brengen. Daarom ga je vanuit de opleiding regelmatig op stage. Je doet die stages bij een erkend leerbedrijf. Voor de bpv wordt een overeenkomst gesloten tussen jou, de school en het bedrijf dat de praktijk verzorgt. Ook word je in simulatieprojecten voorbereid op de beroepspraktijk.

bbl
Je kunt deze opleiding ook volgen in de bbl-variant. Omdat je tegelijk werkt en leert zijn er geen stageperiodes in deze leerweg. Op de dagen waarop je werkt doe je de noodzakelijke praktijkervaring op.

IS DEZE OPLEIDING IETS VOOR JOU?
Je bent geïnteresseerd in elektro-, besturings- en metaaltechniek
Je werkt graag met je handen
Je denkt graag na over werkwijzen
Je bent secuur
Je bent betrouwbaar

WELKE VOOROPLEIDING HEB JE NODIG?
Je wordt toegelaten tot de bol-opleiding als je een afgeronde vmbo-opleiding kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg hebt; of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4; of een relevant diploma op mbo-niveau 2. Voor toelating tot de bbl-opleiding geldt dat je  een baan voor ten minste 20 uur bij een erkend leerbedrijf hebt. We bieden je graag hulp bij het regelen daarvan. Informeer bij ons naar de mogelijkheden.

DUUR VAN DE OPLEIDING
Hoe lang de opleiding duurt is afhankelijk van jouw vooropleiding.

WAT KUN JE NA DE OPLEIDING DOEN?
Na deze opleiding kun je (verder) aan het werk, maar je kunt ook kiezen voor de vervolgopleiding op niveau 4: technicus mechatronica systemen.

KOSTEN
Klik hier

MEELOPEN BIJ DEZE OPLEIDING?
Je kunt bij ons meelopen bij deze opleiding. Tijdens zo’n meeloopdag krijg je een goed beeld van de opleiding, de lessen, de manier van werken, de docenten en de sfeer op school.
Meld je aan voor meelopen

DIRECT AANMELDEN VOOR DEZE OPLEIDING
Meld je aan voor deze opleiding