482

Zoeken

Installatietechniek

Monteur werktuigkundige installaties

Niveau 2 | bol/bbl | Opleidingsduur 2 jaar | Keizerin Marialaan

HET BEROEP
Als monteur werk je bij een installatiebedrijf dat installaties voor gas, water, centrale verwarming en riolering aanlegt of onderhoudt. Je bent bezig met de installatie van huishoudelijke installaties (gas en verwarming) en sanitaire installaties zoals toilet, douche en boilers. Jouw werkzaamheden bestaan uit het aanleggen van nieuwe installaties en het aanpassen van bestaande installaties. Je werkt samen met collega’s onder leiding van de leidinggevend installatiemonteur. In dit beroep gaan de ontwikkelingen snel. Je krijgt steeds meer te maken met de energietransitie: de overgang van stroom of verwarming uit aardgas naar duurzame energiebronnen zoals zonne-energie, groen gas of warmtepompen.

DE OPLEIDING
Tijdens de opleiding leer je hoe je leidingsystemen installeert en verwarmingstoestellen plaatst. Ook leer je hoe je plintverwarming, cv-ketels, badkamers en leidingsystemen aanlegt. Je leert hoe een rookgasafvoer werkt en hoe je deze installeert. We raden je aan om door te studeren. Met een opleiding op niveau 3 heb je meer kans op een leuke baan.

WELKE VAKKEN KRIJG JE?
Buissystemen
Watersystemen
Afvoersystemen
Gassystemen
Verwarmingssystemen
Rookgassystemen
Aansluiten sanitair toestellen
Montage en onderhoud
Natuurkunde
Technisch tekenen
Nederlands
Rekenen
Loopbaan en burgerschap

KEUZEDELEN
Naast de vaste vakken volg je ook keuzedelen. Met keuzedelen kun je zelf een deel van je opleiding bepalen en verbreed of verdiep je jouw kennis en vaardigheden. Je kunt bijvoorbeeld kiezen uit Duurzaamheid, Innovaties of Basiskennis Elektro.

BEROEPSPRAKTIJKVORMING
bol

Beroepspraktijkvorming (bpv) is erg belangrijk. Dan kun je de theorie in praktijk brengen. Daarom ga je vanuit de opleiding regelmatig op stage. Je doet die stages bij een erkend leerbedrijf. Voor de bpv wordt een overeenkomst gesloten tussen jou, de school en het bedrijf dat de praktijk verzorgt. Ook word je in simulatieprojecten voorbereid op de beroepspraktijk.

bbl
Je kunt deze opleiding ook volgen in de bbl-variant. Omdat je tegelijk werkt en leert zijn er geen stageperiodes in deze leerweg. Op de dagen waarop je werkt doe je de noodzakelijke praktijkervaring op.

IS DEZE OPLEIDING IETS VOOR JOU?
Je kunt goed zelfstandig werken
Je houdt van werken met je handen
Je kunt werken onder een leidinggevende
Je kunt situaties met je leidinggevende overleggen
Je voelt je verantwoordelijk voor de kwaliteit van je werk
Je vindt een afwisselende baan leuk

WELKE VOOROPLEIDING HEB JE NODIG?
Je wordt toegelaten als je een afgeronde vmbo-opleiding basisberoepsgerichte leerweg hebt, of het diploma Entree. Voor toelating tot de bbl-opleiding geldt dat je een baan voor ten minste 20 uur bij een erkend leerbedrijf hebt. We bieden je graag hulp bij het regelen daarvan. Informeer bij ons naar de mogelijkheden.

WAT KUN JE NA DE OPLEIDING DOEN?
Doorstuderen is slim. Je vergroot je kans op een baan. Na deze opleiding kun je kiezen voor een vervolgopleiding op niveau drie, zoals eerste monteur woning. We helpen je graag om versneld door te stromen.

KOSTEN
Klik hier

MEELOPEN BIJ DEZE OPLEIDING?
Je kunt bij ons meelopen bij deze opleiding. Tijdens zo’n meeloopdag krijg je een goed beeld van de opleiding, de lessen, de manier van werken, de docenten en de sfeer op school.
Meld je aan voor meelopen

DIRECT AANMELDEN VOOR DEZE OPLEIDING
Meld je aan voor deze opleiding