8903

Zoeken

Procestechniek

Procesoperator B

Niveau 3 | bbl | Opleidingsduur 2 jaar | Keizerin Marialaan

HET BEROEP
De regio Helmond kent een grote procesindustrie, onder andere op het gebied van voeding, textiel, kunststof en metaal. Procesoperators zorgen ervoor dat het productieproces soepel verloopt. Voedingsmiddelen moeten veilig zijn. Als procesoperator heb jij daarin een grote verantwoordelijkheid. Je start, bedient en onderhoudt de apparatuur. Je lost problemen op en – heel belangrijk – jij verricht de kwaliteitscontroles. Je houdt ervan om netjes te werken en je bent fit genoeg om te tillen. Regelmatig krijg je trainingen en werkinstructies voor nieuwe producten en/of machines. Als procesoperator B bewaak je ook de planning. Daarnaast begeleid je andere procesoperators en geeft hen instructies.

Opstarten van een productieproces kost tijd en geld. Daarom wordt er elke dag zo lang mogelijk geproduceerd in verschillende ploegen. Voor de ploegendienst krijg je een aantrekkelijke toeslag.

DE OPLEIDING
Tijdens de opleiding leer je hoe je een productieproces voorbereidt en hoe je de verschillende machines in de procesindustrie bedient en onderhoudt. In de opleiding is veel aandacht voor het verrichten van metingen en hoe je een geautomatiseerde proces in de gaten houdt. Je leert hoe je de resultaten uit de metingen vastlegt en afwijkingen signaleert. Je leert te werken met planningen en hoe je die bewaakt.  Ook het aansturen en coachen van collega’s staat op het programma. Na de opleiding ben je Procesoperator  B. Je kunt doorstromen naar Procesoperator C (niveau 4).

WELKE VAKKEN KRIJG JE?

Basisonderdelen voor alle procesopleidingen, ongeacht het niveau

 Je beheerst het productieproces :
Je bereidt het productieproces voor
Je bedient de apparatuur
Je bewaakt het procesverloop
Je voert kwaliteitscontroles uit aan proces en/of product
Je onderhoudt apparatuur
Je rondt het productieproces af

Je bewaakt het geautomatiseerde proces:
Je verricht metingen
Je regelt het geautomatiseerde proces

Je begeleidt productiewerkzaamheden:
Je bewaakt de planning
Je begeleidt en instrueert medewerkers

Nederlands
Rekenen
Loopbaan en burgerschap

KEUZEDELEN
Naast de vaste vakken volg je ook keuzedelen. Dat zijn flexibele onderdelen binnen je opleiding. Met keuzedelen kun je zelf een deel van je opleiding bepalen en verbreed of verdiep je jouw kennis en vaardigheden.

BEROEPSPRAKTIJKVORMING
Omdat je tegelijk werkt en leert zijn er geen stageperiodes in deze leerweg. Op de dagen waarop je werkt doe je de noodzakelijke praktijkervaring op.

PAST DEZE OPLEIDING BIJ JOU?
Je bent geïnteresseerd in techniek
Je wilt processen begrijpen en beheersen
Je werkt graag met je handen
Je werkt nauwkeurig en hygiënisch
Je vindt ploegendienst geen probleem

WELKE VOOROPLEIDING HEB JE NODIG?
Je wordt toegelaten als je een afgeronde vmbo-opleiding basisberoepsgerichte leerweg hebt, of het diploma Entree. Voor toelating tot een bbl-opleiding geldt dat je een baan voor ten minste 20 uur bij een erkend leerbedrijf hebt. We bieden je graag hulp bij het regelen daarvan. Informeer bij ons naar de mogelijkheden.

DUUR VAN DE OPLEIDING
De opleiding duurt twee jaar.

WAT KUN JE NA DE OPLEIDING DOEN?
Met je diploma procesoperator B kun je doorstromen naar de opleiding procesoperator  C (niveau 4).

MEELOPEN BIJ DEZE OPLEIDING?
Je kunt bij ons meelopen bij deze opleiding. Tijdens zo’n meeloopdag krijg je een goed beeld van de opleiding, de lessen, de manier van werken, de docenten en de sfeer op school.
Meld je aan voor meelopen.

DIRECT AANMELDEN VOOR DEZE OPLEIDING
Meld je aan voor deze opleiding