8904

Zoeken

Procestechniek

Procesoperator C

Niveau 4 | bbl | Opleidingsduur 2 - 4 jaar | Keizerin Marialaan

HET BEROEP
De regio Helmond kent een grote procesindustrie, onder andere op het gebied van voeding, textiel, kunststof en metaal. Procesoperators zorgen ervoor dat het productieproces soepel verloopt. Voedingsmiddelen moeten veilig zijn. Als procesoperator heb jij daarin een grote verantwoordelijkheid. Je start, bedient en onderhoudt de apparatuur. Je lost problemen op en – heel belangrijk – jij verricht de kwaliteitscontroles. Je houdt ervan om netjes te werken en je bent fit genoeg om te tillen. Regelmatig krijg je trainingen en werkinstructies voor nieuwe producten en/of machines. Als procesoperator C beheers je het hele productieproces. Je maakt en bewaakt de planningen. Daarnaast stuur je andere procesoperators aan en geeft hen instructies. Je werkt mee aan proces- en productverbeteringen.

Opstarten van een productieproces kost tijd en geld. Daarom wordt er elke dag zo lang mogelijk geproduceerd in verschillende ploegen. Voor de ploegendienst krijg je een aantrekkelijke toeslag.

DE OPLEIDING
Tijdens de opleiding leer je hoe je een productieproces voorbereidt en hoe je de verschillende machines in de procesindustrie bedient en onderhoudt. In de opleiding is veel aandacht voor het verrichten van metingen en hoe je een geautomatiseerde proces in de gaten houdt. Je leert hoe je de resultaten uit de metingen vastlegt en afwijkingen signaleert. Je leert te werken met planningen en hoe je die bewaakt.  Ook het aansturen en coachen van collega’s staat op het programma. Je leert hoe planningen maakt en hoe je die bewaakt. Ook het aansturen en coachen van collega’s staat op het programma.  Je wordt getraind om te kijken naar het hele proces: wat kan beter, slimmer of sneller? Na de opleiding ben je Procesoperator C (niveau 4).

WELKE VAKKEN KRIJG JE?
Deze opleiding sluit aan op de opleiding procesoperator B (niveau 3). Voor een student met een diploma niveau 3 procestechniek duurt de opleiding nominaal dan nog 2 jaar. Onderwerpen die aan bod komen:

Je begeleidt productiewerkzaamheden:
Je maakt de planning
Je bewaakt de planning
Je begeleidt en instrueert medewerkers

Je werkt mee aan procesverbetering en productontwikkeling:
Je levert input vanuit de werkvloer
Je stelt een plan van aanpak op voor de werkvloer
Je voert onderzoekswerkzaamheden uit

Nederlands
Engels
Rekenen
Loopbaan en burgerschap

KEUZEDELEN
Naast de vaste vakken volg je ook keuzedelen. Dat zijn flexibele onderdelen binnen je opleiding. Met keuzedelen kun je zelf een deel van je opleiding bepalen en verbreed of verdiep je jouw kennis en vaardigheden.

BEROEPSPRAKTIJKVORMING
Omdat je tegelijk werkt en leert zijn er geen stageperiodes in deze leerweg. Op de dagen waarop je werkt doe je de noodzakelijke praktijkervaring op.

PAST DEZE OPLEIDING BIJ JOU?
Je bent geïnteresseerd in techniek
Je wilt processen begrijpen en beheersen
Je werkt graag met je handen
Je werkt nauwkeurig en hygiënisch
Je wilt leiding geven
Je wilt betrokken zijn bij verbetering van het productieproces
Je vindt ploegendienst geen probleem

WELKE VOOROPLEIDING HEB JE NODIG?
Je wordt toegelaten als je een afgeronde vmbo-opleiding kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg hebt; of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4; of een relevant diploma op mbo-niveau 3. Voor toelating tot een bbl-opleiding geldt dat je een baan voor ten minste 20 uur bij een erkend leerbedrijf hebt. We bieden je graag hulp bij het regelen daarvan. Informeer bij ons naar de mogelijkheden.

DUUR VAN DE OPLEIDING
De opleiding duurt twee jaar.

WAT KUN JE NA DE OPLEIDING DOEN?
Met je diploma procesoperator food C  kun je doorstromen naar een hbo-opleiding, bijvoorbeeld in de techniek.

MEELOPEN BIJ DEZE OPLEIDING?
Je kunt bij ons meelopen bij deze opleiding. Tijdens zo’n meeloopdag krijg je een goed beeld van de opleiding, de lessen, de manier van werken, de docenten en de sfeer op school.
Meld je aan voor meelopen.

DIRECT AANMELDEN VOOR DEZE OPLEIDING
Meld je aan voor deze opleiding