405

Zoeken

Expo & Design

Ruimtelijk vormgever

Niveau 4 | bol | Opleidingsduur 4 jaar | Keizerin Marialaan

HET BEROEP
Ruimtelijk vormgever is een creatieve mbo-opleiding op niveau 4 waarin ontwerpen en vormgeven centraal staan. Je leert hoe je binnenruimtes, beursstands, winkelinterieurs en bedrijf- en productpresentaties ontwerpt en inricht. Ook leer je om decoraties te maken om een ruimte in een bepaalde sfeer aan te kleden.

Ruimtelijk vormgever is een creatief en veelzijdige beroep. Creatief omdat je producten ontwerpt en realiseert. Veelzijdig omdat je op allerlei locaties komt en steeds met nieuwe ontwikkelingen, trends en materialen in aanraking komt. Je bedenkt bijvoorbeeld een creatief en uitvoerbaar concept voor een winkelinterieur aan de hand van wensen en randvoorwaarden van de opdrachtgever. Bij het ontwerpen pas je kennis van marketing en van materialen en kleuren toe. Je werkt het concept uit in een ontwerp, visualiseert het ontwerp met verschillende media en presenteert het enthousiast aan de opdrachtgever.

DE OPLEIDING
Rechtstreeks van de beroepspraktijk afgeleide projectopdrachten zijn de rode draad van de opleiding. Zo leer je klantgericht te werken en ga je ook echt aan de slag met het realiseren van jouw ontwerp op locatie. Op die manier leer je ook om financiële en zakelijke beslissingen te nemen. Integrale projectopdrachten worden ondersteund met een (theoretisch) lesprogramma.
In de tweede helft van de opleiding breid je jouw competenties uit door stage te lopen in de beroepspraktijk en kies je uiteindelijk de richting waarin jij je wilt specialiseren.

WELKE VAKKEN KRIJG JE?
Integraal project
Digitaal vormgeven: Photoshop/Illustrator/Indesign
Technisch tekenen: projectietekenen/CAD tekenen
Sketch up
Fotografie
Styling
Materiaalkennis
3-D techniek
2-D vormgeving
Kunst & Design
Ondernemersvaardigheden
Nederlands en Engels
Rekenen
Loopbaan en burgerschap

KEUZEDELEN
Naast de vaste vakken volg je ook keuzedelen. Dat zijn flexibele onderdelen binnen je opleiding. Met keuzedelen kun je zelf een deel van je opleiding bepalen en verbreed of verdiep je jouw kennis en vaardigheden.

BEROEPSPRAKTIJKVORMING
Vanaf het tweede jaar breng je de theorie in praktijk door stage te lopen. Je loopt stage bij minimaal twee bedrijven gedurende vijf maanden. Wij helpen je bij het vinden van een stageplaats.

IS DEZE OPLEIDING IETS VOOR JOU?
Je bent creatief
Je hebt ruimtelijk/technisch inzicht
Je bent communicatief
Je bent gemotiveerd
Je ziet graag resultaat van je werk

WELKE VOOROPLEIDING HEB JE NODIG?
Je wordt toegelaten als je een afgeronde vmbo-opleiding theoretische, gemengde of kaderberoepsgerichte leerweg hebt, een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo/vwo of een relevant mbo-diploma op niveau 3.

WAT KUN JE NA DE OPLEIDING DOEN?
Na de opleiding kun je gaan werken in de branche als:
ontwerper van stands
stylist (visual merchandising)
ontwerper van decors (evenementeninrichting)
zelfstandig ondernemer
interieurvormgever
medewerker van een reclamebureau

Je kunt ook doorstromen naar een hbo-opleiding zoals:
lifestyle & design
interieurarchitectuur
industrieel ontwerp (product)
styling
docent beeldende vorming

Er gaan ook studenten naar opleidingen als communicatie en fotografie.

KOSTEN
Klik hier

MEELOPEN BIJ DEZE OPLEIDING?
Tijdens een meeloopdag krijg je een goed beeld van de opleiding, de lessen, de manier van werken, de docenten en de sfeer op school.
Meld je aan voor meelopen

DIRECT AANMELDEN VOOR DEZE OPLEIDING
Meld je aan voor deze opleiding