487

Zoeken

Engineering & mechatronica

Technicus engineering mechatronica

Niveau 4 | bol | Opleidingsduur 4 jaar | Keizerin Marialaan

HET BEROEP
Als technicus engineering mechatronica kun je werken bij zowel een werktuigbouwkundig als elektrotechnisch bedrijf, maar ook bij een bedrijf dat mechatronische producten vervaardigt. Denk bijvoorbeeld aan de fabricage van transport- en sorteermachines, vul- en verpakkingsmachines, lasrobots of aan de automatisering van industriële productie-installaties. Je bent bezig met het ontwerpen, maken, testen en onderhouden van industriële installaties en machines. Of je werkt aan producten of productiesystemen binnen de industriële automotive sector. Ook kun je productiewerk voorbereiden en begeleiden. Je hebt als technicus engineering de competenties om in een bedrijf door te groeien naar een leidinggevende functie.

DE OPLEIDING
Je volgt een brede opleiding tot technicus engineering mechatronica. Mechatronica is een mix van disciplines, waaronder werktuigbouwkunde, elektrotechniek en ict. Het bedrijfsleven in de regio heeft een grote behoefte aan medewerkers met deze kennis. Tijdens de opleiding leer je hoe je industriële installaties en machines ontwerpt. Je leert hoe je werkzaamheden voorbereidt en begeleidt en hoe je installaties en machines test, onderhoudt of aanpast. Daarnaast doe je vaardigheden op als zelfstandig werken, kwaliteitsbewustzijn en leer je ontwerpen.

PROJECTEN
Een belangrijk onderdeel van je opleiding is het uitvoeren van een project in het laatste studiejaar. Eerdere studenten kozen voor uitdagende projecten in engineering, automotive en robotica of voor een uitdagend project in het buitenland.

WELKE VAKKEN KRIJG JE?
Materialenleer
Constructieleer
Besturingstechniek
Elektrotechniek
Montage en onderhoud
Ontwerpen
Meet- en regeltechniek
Materialenleer
Verspanen
Plaat en constructie
Wiskunde
Bedrijfskunde
Nederlands
Engels
Rekenen
Burgerschap
Studieloopbaanbegeleiding

KEUZEDELEN
Naast de vaste vakken volg je ook keuzedelen. Dat zijn flexibele onderdelen binnen je opleiding. Met keuzedelen kun je zelf een deel van je opleiding bepalen en verbreed of verdiep je jouw kennis en vaardigheden.

BEROEPSPRAKTIJKVORMING
Beroepspraktijkvorming (bpv) is erg belangrijk. Dan kun je de theorie in praktijk brengen. Daarom ga je vanuit de opleiding regelmatig op stage. Je doet die stages bij een erkend leerbedrijf. Voor de bpv wordt een overeenkomst gesloten tussen jou, de school en het bedrijf dat de praktijk verzorgt. In het laatste deel van het vierde leerjaar doe je je afstudeerstage bij een bedrijf of instelling. Tijdens de opleiding bouw je jouw eigen portfolio op. Je haalt je diploma als je hebt laten zien dat je in het werkveld functioneert als beginnend beroepsbeoefenaar.

IS DEZE OPLEIDING IETS VOOR JOU?
Je hebt een brede belangstelling voor techniek
Je bent nieuwsgierig naar de werking van apparaten en productiesystemen
Je hebt interesse in besturingssystemen
Je kunt denken in concepten en modellen
Je plant en organiseert graag
Je bent secuur en betrouwbaar

WELKE VOOROPLEIDING HEB JE NODIG?
Je wordt toegelaten als je een afgeronde vmbo-opleiding kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg hebt; of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4; of een relevant diploma op mbo-niveau 3.

WAT KUN JE NA DE OPLEIDING DOEN?
Na deze opleiding kun je aan het werk, maar je kunt ook kiezen voor een vervolgopleiding op hbo-niveau.

MEELOPEN?
Voor deze opleiding is een aantal middagen gepland waarin je kennis kunt maken met de inhoud en opzet van de opleiding. Dit doe je dan o.a. door praktijkopdrachten uit te voeren zoals bv. CAD-tekenen, plaat- en constructietechniek, verspanen en besturingstechniek. Docenten en studenten van de opleiding begeleiden je daarbij. Zo is er dan meteen gelegenheid om met hen in gesprek te gaan over de opleiding. Belangstelling voor zo’n meeloopmiddag? Meld je dan hiervoor aan via de link meelopen hieronder.

KOSTEN
Klik hier

MEELOPEN BIJ DEZE OPLEIDING?
Je kunt bij ons meelopen bij deze opleiding. Tijdens zo’n meeloopdag krijg je een goed beeld van de opleiding, de lessen, de manier van werken, de docenten en de sfeer op school.
Meld je aan voor meelopen

DIRECT AANMELDEN VOOR DEZE OPLEIDING
Meld je aan voor deze opleiding