491

Zoeken

BOL niveau 3

Verzorgende – ig

Niveau 3 | bol | Opleidingsduur 3 jaar | Nieuwveld

HET BEROEP
Als Verzorgende individuele gezondheidszorg (ig) verzorg en begeleid je zorgvragers. Je kunt aan het werk in verpleeg- en verzorgingshuizen, de thuiszorg, de gehandicaptenzorg, de geestelijke gezondheidszorg en de kraamzorg. De doelgroep waarmee je werkt is heel divers:
– oudere zorgvragers met beperkte zelfzorg;
– chronisch zieken;
– zorgvragers die herstellend zijn van bijv. een ongeval of hersenbloeding;
– zorgvragers met een handicap;
– zorgvragers met psychiatrische problematiek;
– (ouders van) pasgeborenen.

Je bent vooral bezig met het stimuleren en begeleiden van en het ondersteunen bij en het overnemen van handelingen die de zorgvrager en/of naastbetrokkenen niet zelf kunnen doen. Je hebt daarbij een adviserende en begeleidende rol. Daarnaast herken je gezondheidsproblemen en ben je alert op verandering in zorgbehoeften.

DE OPLEIDING
In leerjaar 1 word je breed opgeleid en krijg je vakken die gericht zijn op zorg en op welzijn. Dit geeft je de mogelijkheid om je te oriënteren op het werkveld en de inhoud van het beroep. Aan het einde van leerjaar 1 maak je een definitieve keuze voor deze opleiding of stap je over naar Begeleider specifieke doelgroepen of een van de combi-opleidingen.

WELKE VAKKEN KRIJG JE?
Anatomie
Communicatie
Doelgroepen
EHBO
Loopbaan & Burgerschap
Nederlands
Ontwikkelingspsychologie
Persoonlijke verzorging
Rekenen
Verpleegtechnische vaardigheden
Ziektebeelden en medicatie

KEUZEDELEN
Naast de vaste vakken volg je ook keuzedelen. Met keuzedelen kun je zelf een deel van je opleiding bepalen en verbreed of verdiep je jouw kennis en vaardigheden. Je kunt kiezen uit onder meer Gezonde leefstijl, Wijkgericht werken en Expressief talent. Je kunt ook kiezen voor een algemeen keuzedeel als Duits, Engels of Internationaal II: werken in het buitenland.

BEROEPSPRAKTIJKVORMING
In elk leerjaar krijg je beroepspraktijkvorming (bpv). De opleiding is opgebouwd uit lesblokken en blokstages. Je bent dus steeds tien weken op school of op de bpv-plek met een wekelijkse terugkomdag op school. Het uitgangspunt binnen de opleiding is dat je op zoveel mogelijk verschillende plekken praktijkervaring opdoet. Zo word je breed opgeleid en zie je veel van het werkveld. Wisselende diensten en werken in het weekend horen bij het beroep, en dus ook bij de stages.

Om te starten met de bpv heb je een verklaring omtrent het gedrag (vog) nodig. Op school krijg je informatie over de aanvraag van de vog.

IS DEZE OPLEIDING IETS VOOR JOU?
Je bent geïnteresseerd in de gezondheidszorg
Je kunt je inleven in andere mensen
Je zorgt graag voor andere mensen
Je bent geduldig en kunt goed luisteren
Je bent flexibel
Je kunt samenwerken
Je kunt organiseren
Je staat open voor feedback
Je kunt verantwoordelijkheid nemen

WELKE VOOROPLEIDING HEB JE NODIG?
Je wordt toegelaten als je een afgeronde mavo/vmbo kaderberoepsgerichte leerweg hebt of een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo/vwo; of een gelijkwaardig diploma. Na aanmelding word je uitgenodigd voor een intake.

WAT KUN JE NA DE OPLEIDING DOEN?
Na deze opleiding kun je gaan werken als verzorgende-ig of doorstromen naar een mbo-opleiding op niveau 4, bijvoorbeeld  mbo-verpleegkundige.

KOSTEN
Klik hier

MEELOPEN BIJ DEZE OPLEIDING?
Je kunt bij ons meelopen bij deze opleiding. Tijdens zo’n meeloopdag krijg je een goed beeld van de opleiding, de lessen, de manier van werken, de docenten en de sfeer op school.
Meld je aan voor meelopen

DIRECT AANMELDEN VOOR DEZE OPLEIDING
Meld je aan voor deze opleiding