9586

Zoeken

ROC Ter AA stijgt naar plaats 3 in landelijke Keuzegids MBO

In de nieuwe Keuzegids MBO (versie 2018) staat ROC Ter AA in de categorie brede mbo-scholen (roc’s) landelijk op een gedeelde derde plaats met ROC van Twente. Dat betekent een stijging van twee plaatsen ten opzichte van vorig jaar. Dat mooie resultaat is onder meer te danken aan de toename van het aantal topopleidingen (van 12 naar 18). Een opleiding mag zich ‘topopleiding’ noemen als de totaalscore 75 punten of meer is op een schaal van nul tot honderd. Alle twaalf topopleidingen van vorig jaar behouden hun status. Nieuwe toppers zijn Mbo Verpleegkunde, Onderwijsassistent, Juridisch-administratief medewerker, Medewerker HRM, Betontimmerman en Allround betontimmerman.

   

Tevredenheid studenten
De Keuzegids MBO baseert de scores op prestatiecijfers verstrekt door het ministerie, de tweejaarlijkse JOB Monitor en het oordeel van de Onderwijsinspectie. Bestuursvoorzitter Igor van Hooff: “Ik ben heel trots op dit resultaat. Vorig jaar stegen we van de tiende naar de vijfde plaats. Toen heb ik een beetje de rem gezet op ons enthousiasme, want wat telt is of je de goede resultaten weet vast te houden. Nu blijkt dat we dat kunnen.” ROC Ter AA toont zich blij met de zes nieuwe topopleidingen. Van Hooff: “Zonder de andere topopleidingen tekort te willen doen, noem ik graag de nieuwe topper Mbo Verpleegkunde. Het is zo belangrijk dat we nieuwe medewerkers in de zorg krijgen. Ik hoop dat leerlingen in Helmond en omgeving nu massaal en uit volle overtuiging voor onze opleiding kiezen. We hebben dit jaar 75 plaatsen.”

Inspectiebezoek
In dit najaar heeft de Inspectie het vierjaarlijks onderzoek naar bestuur en opleidingen uitgevoerd. ROC Ter AA krijgt lovende woorden over het waarmaken van beloftes aan studenten. De Inspectie daarover: “Het draagvlak voor de beloftes zien we in alle onderzochte teams terug. Het creëren van draagvlak in de organisatie doen jullie samen.” Het onderzoek bevestigt verder de kwaliteit van de beroepspraktijkvorming: de rolvastheid van de begeleider, de stagebegeleiding en de voorbereiding op de beroepspraktijkvorming (BPV) zijn dik in orde. Wel blijkt dat de examinering in de BPV bij enkele opleidingen beter moet. Igor van Hooff: “Daar kunnen we wat mee. Op een roc ben je nooit klaar met verbeteren.”

Stevige positie bouw
Alle bouwopleidingen hebben nu het predikaat ‘Topopleiding’. Igor van Hooff: “De samenwerking met Bouw Infra Mensen Mierlo werkt goed. Onze opleidingen staan landelijk bovenaan. De opleiding Middenkaderfunctionaris Bouw is beoordeeld als topopleiding maar nog op basis van een andere structuur. We weten dat we in de nieuwe structuur wat aanloopproblemen hebben. Dat zullen we volgend jaar terugzien in de beoordeling. We werken daarom hard aan een structurele oplossing. Overigens is dat wat we constant doen: kijken waar we kunnen verbeteren. Mooie voorbeelden zijn de opleidingen Juridisch-administratief medewerker en HRM-medewerker. Met een andere manier van werken is de studenttevredenheid met sprongen gestegen. Ik hoop dat we volgend jaar opnieuw hoog scoren.”